Restauratie Vredenburg 40 te Utrecht
Vredenburg 40, ook wel bekend als het “vinkepand”, is een rijksmonument op de hoek van het Vredenburg en de Catharijnekade in Utrecht. Het prachtige pand werd in 1857 gebouwd als wooncomplex in neoclassicistische stijl, zo’n 10 jaar na de sloop van de catharijnepoort. Het pand omvatte 5 riante woningen.
In 1915 nam kledingwinkel Gebr. Vinke een groot deel van het pand in bedrijf en liet de gevels betegelen met groene tegeltjes. Deze groene tegeltjes werden in 1989 verwijderd en de gevels werden voorzien van een harde cementgebonden pleister. De laatste decennia ontstonden er op veel plaatsen grote scheuren in het harde pleisterwerk en er trad op tal van plaatsen onthechting op.
Afgelopen jaar werd besloten om het harde en incompatibele stucwerk volledig te verwijderen en het pand te restaureren in haar oorspronkelijk neoclassicistische stijl. Om het originele lijstwerk en het geornamenteerde werk zoveel mogelijk te behouden werd het rondom ingeslepen en werd van het lijstwerk alleen de verflagen verwijderd. Na het verwijderen van de dikke stuclagen bleek dat er behoorlijk wat stel-, en herstelwerkzaamheden moesten plaatsvinden aan het metselwerk voordat men kon aanvangen met de stukadoorswerkzaamheden. De gevelvlakken zijn door stukadoorsbedrijf Monks uit Leiderdorp voorzien van een khalix pleistersysteem op basis van natuurlijk hydraulische kalk. De grote zware waterlijsten en afzaten zijn door het stukadoorsbedrijf voorzien van prefab elementen waarna het geheel voorzien is van een mineraal verfsysteem. Het pand is inmiddels in oude glorie hersteld en het resultaat mag gezien worden!
Aannemer:
Coen Hagedoorn Bouwgroep BV
Verwerker:
Monks Stukadoors BV te Leiderdorp
Architect:
BBM Restauratiearchitectuur
Toegepaste producten:
– KHALIX Raapmortel NHL5
– KHALIX Afwerkmortel NHL5
– KHALIX Histocal metselmortel
– SLP FIX-Cem lijstwerk reparatiemortel
– SLP Silicaatverf